Siirry suoraan sisältöön

Kansanlääkintäseura ry

Yhdistyksen tarkoituksena on:

  • vaalia kansanlääkintäperinnettä
  • edistää kansanparantajien ja terveydenhoitohenkilöstön yhteistyötä
  • toimia kansanlääkintäperinteen ja oppilääketieteen välisen ymmärtämyksen ja yhteistyön lisäämiseksi
  • tukea kansanlääkintäperinteen tutkimusta, tallennusta ja elvyttämistä
  • edistää kansanlääkintäperinteen elvyttämiseen tarkoitettujen tutkimus-, hoito- ja
    koulutustilojen aikaansaamista

KALEVALAINEN JÄSENKORJAUS (KANSANPARANNUS)

Perustuu vanhoihin kansanparannusperinteisiin, jotka esiintyvät kuvakielellä kirjoitettuna myös Kalevalassa. Pääosin Pohjanmaalla nämä parannustaidot ovat säilyneet sukupolvilta toisille. Parannustaitoihin kuuluvat mm. jäsenkorjaus ja kuppaus.

Yleisin hoitomuoto on jäsenkorjaus, joka on saanut eri muotoja viimeisen vuosikymmenen aikana. Kokonaisvaltaisinta osaamista edustaa Kalevalainen jäsenkorjaus.

Mestariparantajat antoivat näytön kokonaisvaltaisesta osaamisesta Kuopion yliopiston alaisuudessa tehdyssä pilot-tutkimuksessa vuonna 1996. Tutkimuspotilaana oli 34 kroonista alaselän kipupotilasta. Tuloksena oli, että hoito oli tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa tehokkain hoitomenetelmä koko hoitohierarkiassa.

Vuosina 2003-2005 mestariparantajain oppilaat, 14 Kalevalaista jäsenkorjaajaa, antoivat laajan näytön kalevalaisen jäsenkorjauksen vaikuttavuudesta selkä-, niskahartiakipu- ja jäätyneiden olkapääkipupotilaiden hoidossa. Tutkimus tehtiin Kuopion yliopistolla.

Kalevalaisen jäsenkorjauksen hoidon tehokkuus varmistettiin kaksoissokkotutkimuksin, joissa verokkiryhmänä oli fysioterapia liikehoito ja klassinen hieronta. Näistä saatuja tuloksia tukivat myös yliopistolla analysoidut osaajien ympäri Suomea suorittamat kirjalliset omat arviot suorittamiensa hoitojen, yli 3 000 hoitoa, vaikuttavuudesta sekä suoritetuista hoidoista saadut asiakaspalautteet yli 500.

Kalevalainen jäsenkorjaus perustuu koko tukirakenteen kineettisten ketjujen tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla. Kalevalaisessa jäsenkorjaushoidossa tasapainotetaan mobilisaatiokäsittelyn avulla hoitoa tarvitsevan koko tukirakenne aina jalkapohjista päälakeen saakka. Perinteen tuoman kokemuksen kautta voidaan sidekudosten kireyksistä, lihastasapainoista, kudospainemuutoksista sekä hermoheijasteista lukea ongelmien aiheuttajat, jolloin ei päädytä hoitamaan pelkästään kipukohtaa, vaan myös itse ongelman aiheuttajaa hoidetaan. Em. tutkimuksin on osoitettu, että kalevalainen jäsenkorjaushoito parantaa vaivoja vaikuttaen kipuun ja sen aiheuttamaan haittaan, toimintakykyyn sekä elämän laatuun.

SuomiAreena-tapahtumassa 11.7.2022 keskusteltiin aiheesta ”Kalevalainen jäsenkorjaus kuntoutuksessa”.
Keskustelussa puhuttiin mm. kalevalaisen jäsenkorjaushoidon merkityksestä kuntoutuksessa, kuten ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, toimintakyvyn parantamisessa, vaivojen ja kipujen lievityksessä sekä lääketieteellisten operaatioiden hoidollisessa tukemisessa. Aihe on ajankohtainen, koska kuntoutusvelka kasvaa ja terveydenhoidossa tarvitaan lisää hoitavia käsiä. Tuki- ja liikuntaelinongelmien ennaltaehkäisyyn ja kuntoutukseen tarvitaan kehonlukutaitoon perustuvaa lähestymistä.
Puhujina Tampereen yliopiston yleislääketieteen dosentti Mikko Nenonen, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen professori Pekka Puska, fysioterapeutti ja kalevalaisen jäsenkorjauksen mestari Katja Rajala, Satakunnan hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila ja Itä-Suomen yliopiston terveysliikunnan dosentti Mika Venojärvi. Tilaisuuden juonsi Perinnehoitojen neuvottelukunnan puheenjohtaja Päiviö Vertanen.