Tutkimuskooste | Terveydenhuollon tietovaje | Video hoitokertomuksista

Tutkimus

Kansanlääkintäseura Ry toimii yhteistyössä koululääketieteen kanssa edistäen kansanparannus perinteiden tallentamista ja säilyttämistä. Tieteellisesti tutkitut, määrämuotoiset parannusperinteet pyritään siirtämään koululääketieteen käyttöön. Merkittävin näistä on Kalevalainen jäsenkorjaus, jota on tutkittu 1990-luvun loppupuolelta alkaen.

Mestariparantajat antoivat näytön kokonaisvaltaisesta osaamisesta Kuopion yliopiston alaisuudessa tehdyssä pilot-tutkimuksessa vuonna 1996. Tutkimuspotilaana oli 34 kroonista alaselän kipupotilasta. Tutkimus osoitti kiistatta, että hoito oli tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa tehokkain hoitomenetelmä koko hoitohierarkiassa.

Vuosina 2003-2005 mestariparantajain oppilaat, 14 Kalevalaista jäsenkorjaajaa, antoivat laajan näytön kalevalaisen jäsenkorjauksen vaikuttavuudesta selkä-, niska-hartiakipu- ja jäätyneiden olkapääkipupotilaiden hoidossa. Tutkimus tehtiin Kuopion yliopistolla.

Kalevalaisen jäsenkorjauksen hoidon tehokkuus varmistettiin sokkotutkimuksin, joissa verokkiryhmänä oli fysioterapia liikehoito ja klassinen hieronta. Sokkotutkimusta tukivat myös yliopistolla analysoidut osaajien ympäri Suomea suorittamat kirjalliset omat arviot suorittamiensa hoitojen, yli 3 000 hoitoa, vaikuttavuudesta sekä suoritetuista hoidoista saadut asiakaspalautteet yli 500. Kaikki tutkimuksesta saatu tieto alistettiin myös Oulun yliopiston tilastotieteen laitoksen tarkasteluun, josta syntynyt gradu -työ vahvisti kalevalaisen jäsenkorjauksen hoidollisen vaikuttavuuden.

Kalevalainen jäsenkorjaus perustuu koko tukirakenteen kineettisen ketjun tasapainottamiseen mobilisaatiokäsittelyn avulla. Kalevalaisessa jäsenkorjushoidossa tasapainotetaan mobilisaatiokäsittelyn avulla hoitoa tarvitsevan kaikki tukirakenteiden kineettiset toimintaketjut aina jalkapohjista kallonrajaan saakka. Perinteen tuoman kokemuksen kautta voidaan lihastasapainoista sekä hermoheijasteista lukea ongelmien aiheuttajat, jolloin ei päädytä hoitamaan pelkästään kipukohtaa, vaan myös itse ongelman aiheuttajaa hoidetaan. Em. tutkimuksin on osoitettu, että kalevalainen jäsenkorjaus parantaa vaivoja vaikuttaen kipuun ja sen aiheuttamaan haittaan, toimintakykyyn sekä elämän laatuun.

T u t k i m u s t a  tullaan jatkamaan edelleen. Kuppausta on selvitetty 1980-luvulla.